Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα, σύντομα λήγει η διορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Digital Markets Act (DMA). Εξαιτίας της νέα νομοθεσίας, από τις αρχές του 2023 γνωρίζουμε πως η Apple είναι αναγκασμένη να κάνει μια τεράστια αλλαγή στο iOS, το λειτουργικό σύστημα των iPhone και ειδικότερα στο App Store.
Συγκεκριμένα, η εταιρία θα πρέπει να επιτρέψει στο iOS και App Stores τρίτων, καθώς και το sideloading εφαρμογών. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν το λειτουργικό σύστημα της Apple πιο κοντά στη φιλοσοφία του Android, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία θα μπορεί κάποιος με επίσημο τρόπο να κατεβάζει εφαρμογές που φιλοξενούνται εκτός του επίσημου App Store στο iPhone του.
Τελικά, όμως, η Apple φαίνεται πως βρήκε το παραθυράκι που έψαχνε. Συγκεκριμένα, το μέσο The Wall Street Journal αποκαλύπτει με νέο του ρεπορτάζ πως το sideloading εφαρμογών στα iPhone θα είναι πάρα πολύ περιορισμένο και θα εμποδίζεται από διάφορους περιορισμούς που θα επιβάλει η Apple. Μάλιστα, η Apple σχεδιάζει και να χρεώνει κιόλας τους χρήστες που θέλουν να εγκαθιστούν εφαρμογές εκτός του App Store, με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται το φαινόμενο.
Ναι, καλά διαβάσατε. Η Apple σκοπεύει να χρεώνει τους κατόχους iPhone για την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές, κάτι που στο Android λειτουργικό σύστημα πρακτικά υπάρχει από πάντα και είναι εντελώς δωρεάν. Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ακόμη δεν είναι γνωστό αν οι χρήστες θα πρέπει να πληρώνουν κάθε φορά που θα εγκαθιστούν μια τέτοια «ξένη» εφαρμογή στο iPhone τους ή αν θα πρέπει ίσως να εγγραφούν σε κάποια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία που θα ξεκλειδώνει το χαρακτηριστικό.
Για την ιστορία, το εν λόγω νομοσχέδιο της ΕΕ αλλάζει πράγματα και για τους developers. Συγκεκριμένα, οι δημιουργοί εφαρμογών θα έχουν και αυτοί περισσότερη ελευθερία, μπορώντας για παράδειγμα να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους συστήματα πληρωμών τρίτων, πέρα από αυτά που παρέχει η ίδια η Apple. Προφανώς, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, αφού θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμψουν τις χρεώσεις της Apple ύψους 15 έως 30%.
Επί του παρόντος, η Apple εισπράττει ένα ποσοστό 27% από τις αγορές εντός εφαρμογών που πραγματοποιούνται μέσω εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών στην Ολλανδία. Κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να περιμένουμε ένα παρόμοιο μοντέλο τιμολόγησης για τις εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής και στην ΕΕ.
Προφανώς τα σχέδια της εταιρίας μπορεί να αλλάξουν στο τέλος, αλλά το σίγουρο είναι πως η Apple, όπως έχει εκφράσει και δημόσια, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με τις αλλαγές που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια με όποιον τρόπο μπορεί, για να διατηρήσει τους χρήστες εντός του κλειστού της οικοσυστήματος.