Η NASA ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα 30 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η στάθμη της θάλασσας από το 1993 έως σήμερα, έχει ανέβει κατά 9.1 εκατοστά. Μάλιστα από το 2021 έως το 2022, ανέβηκε κατά 0.27 εκατοστά.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις επιρροές φυσικών φαινομένων όπως το La Nina (το οποίο ψύχει περιοδικά τους ωκεανούς), εκτιμά πως η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό 0.66 εκατοστά το χρόνο, μέχρι το 2050.
Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στους παγετώνες, ενώ και ο πάγος που καλύπτει τη Γροιλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το νερό από τον πάγο που λιώνει καταλήγει στον ωκεανό και αναμιγνύεται με το αλμυρό νερό.
Σήμερα διαθέτουμε τους πιο εξελιγμένους δορυφόρους για την παρακολούθηση αυτού του φαινομένου. Ο αμερικανο-γαλλικός TOPEX/Poseidon ξεκίνησε να μετρά τη στάθμη της θάλασσας από το 1993. Έκτοτε, έχουν υπάρξει αρκετές αποστολές για την παρατήρηση του φαινομένου από την NASA, την ESA και την NOAA. Τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει στην ακρίβεια αυτών των μετρήσεων.
Έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της πρόσφατης αύξησης της στάθμης της θάλασσας και μπορούμε να υπολογίσουμε κατά πόσο και πόσο γρήγορα οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανυψώνονται, επειδή η NASA και το Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) έχουν συγκεντρώσει δεκαετίες παρατηρήσεων των ωκεανών. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά με μετρήσεις από τον υπόλοιπο στόλο της NASA, μπορούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί αυξάνεται η στάθμη. – Karen St. Germain, Διευθύντρια Earth Science Division της NASA
Όλες οι μετρήσεις συνδυάζονται και με καταγραφές ενός περίπου αιώνα από επίγειες παρατηρήσεις και μακροπρόθεσμες καταγραφές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Καθώς η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνεχίζεται, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε παράκτιες πόλεις όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη, η Μπανγκόκ, το Κέιπ Τάουν και άλλες, θα δουν αύξηση μισού μέτρου στο επίπεδο της θάλασσας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με διαρκείς πλημμύρες.
Η καταγραφή των αερίων θερμοκηπίου που προσθέτουμε στην ατμόσφαιρα μάς λέει το πόσο πολύ ζορίζουμε το κλίμα, αλλά τα επίπεδα της θάλασσας μας λένε πώς αυτό ανταποκρίνεται. Αυτές οι μετρήσεις είναι μία κρίσιμη πυξίδα για το πώς οι άνθρωποι αλλάζουν το κλίμα.