Ενα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από γαλλική επιστημονική ομάδα μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμες ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα σε τομογραφίες θώρακα, ακόμη και ένα έτος πριν από τη διάγνωση της νόσου με τις υπάρχουσες μεθόδους.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών στην Ψηφιακή Επιστήμη και Τεχνολογία (Inria) του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας και της εταιρείας λογισμικού Therapixel προχώρησαν στη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας, δηλώνοντας ότι εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτώντας τον με τομογραφίες από 888 ασθενείς που είχαν ήδη κάνει απεικονιστικές εξετάσεις για ύποπτους όγκους. Στη συνέχεια, το σύστημα δοκιμάστηκε σε 1.179 ασθενείς που είχαν κάνει τομογραφίες πνευμόνων κατά την τελευταία διετία και εντόπισε τους 172 από τους 177 καρκίνους, πετυχαίνοντας ακρίβεια ύψους 97%.
«Στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ακτινολόγους, αλλά να τους βοηθήσουμε δίνοντάς τους ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εντοπίσει τα πιο πρώιμα ίχνη καρκίνου στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μπενουά Οντελάν.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Mε περίπου 1,8 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο, o καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ πολύ συχνά η διάγνωση πραγματοποιείται σε στάδιο κατά το οποίο η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας είναι σημαντικά περιορισμένη. Η σημερινή υπολογιστική τομογραφία ανιχνεύει ίχνη του καρκίνου στους πνεύμονες και ακολουθείται από βιοψία ή εγχείρηση για να επιβεβαιωθεί ότι ο όγκος είναι κακοήθης, ωστόσο συχνά οι ακτινολόγοι δεν καταφέρνουν να διακρίνουν τα πολύ μικρά ίχνη καρκίνου στις απεικονιστικές εξετάσεις.
Η ομάδα των επιστημόνων προσδοκά πως η χρήση της «έξυπνης» ιατρικής τεχνολογίας θα προβαίνει στη διάγνωση αρκετά ταχύτερα, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες αντιμετώπισης της νόσου.
[signoff]
Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας και ακόμη περισσότερες στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.
Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.
Unpackman