Αν και η Intel δεν έχει επιβεβαιώσει το παραμικρό, η γνωστή εταιρεία σχεδίασης και κατασκευής ημιαγωγών πρόκειται να εγκαταλείψει το εμβληματικό «i» στις ονομασίες των επεξεργαστών «Core» της για χάρη της λέξης «Ultra» με το λανσάρισμα των μοντέλων «Meteor Lake».
Από ότι φαίνεται, η εταιρεία πρόκειται να εισάγει τη νέα ονομασία «Core Ultra» για ορισμένα i3, i5, i7 και i9 μοντέλα επεξεργαστών. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το μοντέλο επεξεργαστή Core Ultra 5 1003H, καθώς αυτή είναι η ονομασία που διέρρευσε μέσω του γνωστού benchmark «Ashes of the Singularity».Το benchmark επίσης ανιχνεύει 128 μονάδες εκτέλεσης (EUs ή Execution Units) για την ενσωματωμένη GPU ή iGPU του επεξεργαστή. Αν αληθεύουν όσα ανιχνεύει το benchmark, μπορούμε να περιμένουμε απόδοση παρόμοια της Arc A380 της Intel, αν και βεβαίως περιμένουμε ορισμένες απώλειες στην απόδοση από την shared μνήμη σε σχέση με τη διακριτή κάρτα γραφικών που έχει τη δική της ανεξάρτητη μνήμη. Ο χρονισμός της iGPU ανιχνεύτηκε τα 2,1GHz μαζί με 4MB L2 cache. Το benchmark ανιχνεύει την ονομασία της iGPU ως «Intel(R) Graphics i gfx-driver-ci-master-13736 DCH RI (1024S 128C SM3.0 2.1GHz, 4MB L2, 12.7GB)».
Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε για ποιον λόγο η Intel πρόκειται να προχωρήσει στην αντικατάσταση του «i» στις ονομασίες των επεξεργαστών της ή ποια η σημασία της λέξης «Ultra» για τους επεξεργαστές της. Μήπως περισσότερο αφορά την αντικατάσταση του «Xe Max» στα γραφικά; Υποθέτουμε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το Φθινόπωρο, όταν και η Intel θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τους νέους της επεξεργαστές, για να μάθουμε τι συμβαίνει.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή. Το «i» στην ονομασία των επεξεργαστών της είναι αναγνωρίσιμο και εξαιρετικά οικείο στους περισσότερους χρήστες καθώς «κολλάει» αρκετά με το «Core» στις ονομασίες. Δεν πιστεύουμε ότι έχει σχέση με την… Apple, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τα προϊόντα της εταιρείας με έδρα στο Cupertino όπως υπονοείται εδώ. Όπως και να έχει, μέχρι να το συνηθίσουμε, ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση.