Το “αντίπαλο δέος” των OTE – COSMOTE φιλοδοξεί να καταστεί η NOVA, η οποία ανακοίνωσε χθες, παρουσία ανώτατων στελεχών της μητρικής εταιρείας United Group, επενδύσεις 2 δισ. ευρώ έως το 2027.
Ποιο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες η ΝΟVA, η οποία έως το τέλος του έτους θα έχει απορροφήσει τη Wind; Με την αρωγή της United Group επενδύει σε ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στο 70% των Περιφερειών της Ελλάδας, καθώς “όποιος ελέγχει το δίκτυο, ελέγχει και την ποιότητα των υπηρεσιών, μη εξαρτώμενος από τρίτους”.
Ειδικότερα, η Victoriya Boklag, Δ.Σ. της United Group και ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Δ.Σ. της NOVA, υπό το “βλέμμα” του Νίκου Σταθόπουλου, Προέδρου Ευρώπης της BC Partners, ανακοίνωσαν επενδύσεις 2 δις ευρώ έως το 2027, στις οποίες ξεχωρίζει η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.
Εκτός από την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικής ίνας νέας γενιάς (πολύ σύντομα οι συνδρομητές της NΟVA θα μπορούν να χρησιμοποιούν ταχύτητες 1 Gigabit μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων), τα δυο ανώτατα στελέχη προανήγγειλαν περαιτέρω επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία (δίκτυο 5G) και στη συνδρομητική τηλεόραση (εμπλουτισμός περιεχόμενου, νέες παραγωγές σε συνεργασία με ελληνικά κανάλια).
“Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει.
Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, με την πρόσθετη επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε. Η Ελλάδα έχει προοπτικές, στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες”, σχολίασε, μεταξύ άλλων, η Victoriya Boklag, Δ.Σ. της United Group, αφού πρώτα έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των επενδύσεων της United Group σε NOVA και WIND.
“Η Nova παρέχει πλέον επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις, μετά από πολλές δεκαετίες. Στο πλαίσιο ενός επενδυτικού πλάνου που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, δημιουργούμε ψηφιακές υποδομές 10 Gigabit. Σύντομα θα προσφέρουμε στους συνδρομητές μας, ταχύτητες έως 1 Gigabit, συμπληρώνοντας έτσι το πρόσφατο λανσάρισμα της πλατφόρμας EON και τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου 5G”, ανέφερε, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Δ.Σ. της Nova, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, για πρώτη φορά θα υπάρξει ανταγωνισμός στις υποδομές”.
Η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος
Σχετικά με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, τα δυο στελέχη ανέφεραν ότι θα υπάρξουν εκταμιεύσεις από ίδια κεφάλαια και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ήδη, η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική της NOVA, έχει κάνει γνωστό ότι πρόκειται να αντλήσει κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 100 εκατ. σε δίκτυα νέας γενιάς.
Σχετικά με το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών που θα δημιουργήσει η ΔΕΗ, ο Δ.Σ. της NOVA ανέφερε ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να εξεταστεί στη συνέχεια.
Ακόμη, δεν έλειψαν οι αιχμές του κ. Γεωργιόπουλου προς την ΕΕΤΤ σχετικά με παλαιότερες αποφάσεις, εάν και – όπως σημείωσε – το τελευταίο διάστημα “αρκετά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση”.
Τέλος, σχετικά με τη συνδρομητική τηλεόραση, ο Δ.Σ. της NOVA χαρακτήρισε μεγάλη “πληγή” την πειρατεία, εκτιμώντας ότι οι συνδέσεις δύναται να ξεπερνούν τις 900.000, ενώ από την πλευρά της η Δ.Σ. της United Group σχολίασε ότι “δεν υπάρχει συμφωνία για την εξαγορά του Alpha, υπάρχουν συνεργασίες για παραγωγές και μελλοντικά θα υπάρξει παραγωγή περιεχομένου”.
Σημειώνεται ότι, πριν από την συνέντευξη Τύπου της NOVA, προηγήθηκε συνάντηση της United Group και της NOVA με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση του νέου επενδυτικού προγράμματος.