Αν χρησιμοποιείτε κανονικά chatbots που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη – ακόμα και από αξιόπιστες μάρκες – θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
Κορυφαίοι ειδικοί ασφαλείας προειδοποίησαν για τους κινδύνους του υπερβολικού διαμοιρασμού πληροφοριών με bots τεχνητής νοημοσύνης.
Τα chatbots φαίνεται να είναι παντού αυτές τις μέρες: όχι μόνο στο ChatGPT της OpenAI, αλλά και σε κοινές εφαρμογές της Meta όπως το Facebook Messenger και το WhatsApp.
Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να καταλήξουν τα προσωπικά δεδομένα
Προσφέρουν ανθρώπινη συνομιλία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζετε πού θα καταλήξουν οι πληροφορίες που μοιράζεστε.
«Όταν πρόκειται για τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και chatbots, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι πληροφορίες σας θα τεθούν υπό επεξεργασία από την πλατφόρμα και θα χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση του μοντέλου», δήλωσε ο ειδικός ασφαλείας James McQuiggan.
«Οτιδήποτε ανεβάσετε δεν πρέπει να είναι ευαίσθητες ή ιδιωτικές πληροφορίες, διαφορετικά θα μπορούσε να καταλήξει σε μια άλλη απάντηση», εξήγησε.
«Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε γενικές πληροφορίες και, αν χρειαστεί να μοιραστείτε ευαίσθητες πληροφορίες για την απάντηση, να τις αποκρύπτετε ή να χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα».
Μην μοιράζεστε με την AI αυτά τα 5 πράγματα
Ο James, ειδικός σε θέματα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στη KnowBe4, ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε με τα bots τεχνητής νοημοσύνης.
«Ποτέ μην μοιράζεστε πληροφορίες όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς ταυτοτήτων», εξήγησε.
Ο απαράβατος κανόνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε chatbots είναι να φανταστείτε ότι οι συνομιλίες σας δεν είναι καθόλου ιδιωτικές.
Φανταστείτε ότι δημοσιεύετε τα πάντα στο διαδίκτυο για να τα δουν όλοι.
Αυτή είναι η συμβουλή του Paul Bischoff, καταναλωτικού συμβούλου ιδιωτικότητας στην Comparitech, ο οποίος δήλωσε στη Sun ότι σας επιτρέπει να αποφεύγετε την απορρόφηση προσωπικών πληροφοριών από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Ένας καλός κανόνας είναι ότι αν δεν θα το δημοσιεύατε δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε δεν θα πρέπει να το μοιραστείτε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Paul.
«Οποιαδήποτε πληροφορία μοιράζεστε με ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να προστεθεί στο σύνολο δεδομένων του chatbot που χρησιμοποιείται για να παράγει απαντήσεις για άλλους χρήστες».
«Μπορείτε ακούσια να δώσετε προσωπικές πληροφορίες στο chatbot, τις οποίες αυτό θα μοιραστεί στη συνέχεια με άλλους χρήστες, όχι να αναφέρουμε και τον διαχειριστή του chatbot».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη της Meta.
Και αυτός ο αριθμός σίγουρα θα αυξηθεί στο μέλλον, οπότε είναι σημαντικό οι χρήστες να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τους βοηθούς AI με ασφάλεια.