15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024

Tο Χάρβαρντ δεν είναι μόνο για “πλούσιους”!!! Δες τι χρειάζεται για να σπουδάσει το παιδί σου…

Με χαρά και μεγάλο θαυμασμό λάβαμε προ ημερών τις ειδήσεις για δύο άξια Ελληνόπουλα που χάρη στις εξαιρετικές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις κατάφεραν να γίνουν δεκτά με σχεδόν ολική υποτροφία σε δύο κορυφαία Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.

Ο λόγος για τον 17χρονο Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να σπουδάσει στο Yale και τη συνομήλική του Κωνσταντίνα Ρασβάνη από το 1ο ΓΕΛ Βόλου που έγινε δεκτή με υποτροφία για να σπουδάσει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το MIT, δύο άριστους μαθητές, με στοχοπροσήλωση και ποικίλα ενδιαφέροντα -αλλά όχι απαραίτητα με πλούσιους γονείς.

Τι χρειάζεται για να γίνει δεκτός ένας μαθητής σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) «Πρακτορείο 104,9 FM» ο μεν Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, είχε πει ότι το να καταφέρει να γίνει δεκτός στο Yale, όπου φιλοδοξεί να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, ήταν για εκείνον στόχος ζωής:

«Ουσιαστικά είναι κάτι για το οποίο προετοιμάζομαι τα τελευταία χρόνια», λέει ο ίδιος καθώς χωρίς την υποτροφία θα ήταν μάλλον αδύνατον να καλύψει η οικογένειά του τα ετήσια δίδακτρα που ξεπερνούν τις 88.000 δολάρια.

Τι έκανε, λοιπόν; Ανταποκρίθηκε στα κριτήρια αξιολόγησης της αντίστοιχης επιτροπής του Πανεπιστημίου, στην οποία «αξιολογούν το βιογραφικό, τις συνεντεύξεις μας, τις συστατικές επιστολές των καθηγητών, το εθελοντικό μας έργο (ελληνική ομάδα διάσωσης) και αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να καταλάβουν, τι μπορεί να προσφέρει κάθε υποψήφιος στην κοινότητα».

Αντίστοιχη και η πορεία της Κωνσταντίνας, από τον Βόλο: Εκτός από πολύ καλή μαθήτρια, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και σε μαθητικούς διαγωνισμούς, όπως ήταν το αργυρό και ασημένιο μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Μαθητική Ολυμπιάδα, έχει εύφημο μνεία στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Κοριτσιών, αλλά και πολύ καλή θέση σε διαγωνισμό για την Ολυμπιάδα της Πληροφορικής. Επίσης ασχολήθηκε με την κρυπτογραφία, ενώ ενεργοποιήθηκε και σε άλλα ερευνητικά πρότζεκτ.

Συμπερασματικά, η προετοιμασία για να μπορέσει ένα παιδί να έχει μια ευκαιρία σε κορυφαίου παγκοσμίως επιπέδου εκπαίδευση, ξεκινά νωρίς. Απαιτεί, πέρα από καλούς βαθμούς, συμμετοχή σε ομάδες (ερευνητικές, φιλανθρωπικές κ.λ.π.) που μπορούν να προσφέρουν στο παιδί κάποια αναγνώριση έστω σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ικανότητα να ανταπεξέρχεται το παιδί σε πιο τυπικές-επίσημες συνεντεύξεις και επαινετικές συστατικές επιστολές από τους καθηγητές του. Περισσότερο από όλα αυτά, βέβαια, απαιτεί το ίδιο το παιδί να έχει συνειδητά αυτή την επιθυμία και το όραμα, προκειμένου να είναι διατεθειμένο, στα κατά τα άλλα ταραχώδη χρόνια της εφηβείας του, να αφοσιωθεί σε ασχολίες που ίσως για άλλους συνομηλίκους του να αποτελούν θυσίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι το πολύ παχύ πορτοφόλι των γονιών που θα καθορίσει αυτή την τύχη, όπως πολύ χαρακτηριστικά γράφει και ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Δημήτριος Λινός σε προσωπική του ανάρτηση: “Το Harvard δέχθηκε 57.435 αιτήσεις φέτος και έκανε δεκτούς 1.968 νέους φοιτητές από όλο τον κόσμο που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το 2025. Είναι μεγάλη χαρά, τιμή αλλά και ευκαιρία για τους αποφοίτους του Λυκείου να προχωρήσουν την εκπαίδευση τους στο καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Εδώ και πολλά χρόνια, οι περισσότεροι νέοι φοιτητές, έχουν πλήρη ή μερική υποτροφία ώστε η οικονομική δυνατότητα των γονέων να μην είναι εμπόδιο στην μόρφωση των παιδιών τους. Απλώς χρειάζεται μια έγκαιρη και κυρίως σωστή προετοιμασία για τους Έλληνες μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στο Harvard.”

Ιδιαίτερα αισιόδοξο -αυξάνοντας βέβαια τον ανταγωνισμό- είναι το γεγονός, ότι οι φετινές αιτήσεις στο Harvard είναι κατά 17.000 περισσότερες συγκριτικά με τις περσινές, δείχνοντας, όπως ο πρύτανης του τμήματος αιτήσεων και υποτροφιών του Πανεπιστημίου αναφέρει, ότι “τα παιδιά αυτά, αφού πέρασαν έναν χρόνο απροσδόκητων προκλήσεων και με προσωπικές ιστορίες που συχνά συγκλονίζουν, δεν έπαψαν να επιμένουν, να μελετούν, να φιλοδοξούν ένα καλύτερο μέλλον για τα ίδια, για τις οικογένειές τους, για την κοινωνία ολόκληρη. Τα παιδιά αυτά αποτελούν πραγματική έμπνευση!”

Αυτός είναι και ο λόγος που το Harvard αποφάσισε φέτος να κάνει δεκτή με υποτροφία (μερική ή ολική) μία ολόκληρη τάξη, με μαθητές από τις ΗΠΑ και από 94 ακόμα χώρες. Οι μαθητές του εξωτερικού αποτελούν το 12,2% αυτής της τάξης.

[signoff]

 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο