12.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024

Το τεχνολογικό μπρα ντε φερ ΗΠΑ-Ευρώπης

Σε μια νέα, καθοριστική φάση εισέρχεται η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με την ενδεχόμενη εισαγωγή ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιβάλλει σε εταιρείες που δημιουργούν μεγάλη κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο να πληρώνουν τους παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τη χρήση των δικτύων τους, ένα ζήτημα που από το 2022 αναφέρεται ως «fair share».

Οι εταιρείες αυτές που δημιουργούν υψηλή κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο και αποκαλούνται Over the Top (OTT) είναι πάροχοι περιεχομένου και εφαρμογών σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι Google, Meta/Facebook, Netflix, Amazon, Apple, οι οποίες έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Η όλη υπόθεση δεν συνιστά κάτι νέο (η πρώτη φορά που οι πάροχοι δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών έθεσαν το θέμα αυτό ήταν το 2012), ωστόσο επανήλθε στο προσκήνιο πέρυσι με πρωτοβουλία των ισχυρότερων παρόχων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρώπης (Deutsche Telecom, Telefonica, Orange, Vodafone κ.λπ.), η οποία προσπαθεί να φτάσει το σαφώς υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα για τον σκοπό αυτόν οι πάροχοι δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρώπης ζητούν από τους παρόχους των αμερικανικών OTT να συνεισφέρουν στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη δικτυακών υποδομών, μέσω απευθείας πληρωμών σε αυτούς. Επιμένουν δε στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα υποχρεώνει τους παρόχους OTT να πληρώσουν για τη χρήση των δικτυακών υποδομών σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ τους.

Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι υστερεί τεχνολογικά στον συγκεκριμένο τομέα έναντι των ΗΠΑ, κάτι που αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάνει λόγο για την ύπαρξη ελλείμματος επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές και δίκτυα. Για τον λόγο αυτόν έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη συνδεσιμότητα για το 2030 με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της.

Αναφορικά με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στόχοι είναι όλοι οι χρήστες στην Ευρώπη να έχουν πρόσβαση σε σταθερές συνδέσεις 1 gigabit/δευτερόλεπτο έως το 2030 και όλες οι κατοικημένες περιοχές της Ευρώπης να έχουν κάλυψη 100% με ασύρματα δίκτυα τουλάχιστον ισοδύναμα με δίκτυα 5G.

Επιπροσθέτως, τα δεδομένα των διεθνών αγορών δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υστερεί και στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση σύγχρονων δικτύων οπτικών ινών και 5G σε σχέση με άλλες χώρες του πλανήτη, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Πάντως στα τέλη Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε διερευνητική δημόσια διαβούλευση, με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται στις 19 Μαΐου.

Κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση αυτή στους κόλπους των «27» διαδραματίζει το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Body of European Regulators for Electronic Communications/BEREC). Αυτό απαρτίζεται από τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το BEREC λειτουργεί ως σύμβουλος των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο, Επιτροπή) που νομοθετούν για θέματα σχετικά με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και τις υπηρεσίες, αλλά και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η Ελλάδα στο BEREC εκπροσωπείται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενώ για το 2023 ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, έχει εκλεγεί πρόεδρος και του BEREC, γεγονός που προσδίδει σημαντικό «ειδικό βάρος» στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρυσι ο κ. Μασσέλος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στο BEREC βρίσκεται στην καρδιά της συζήτησης για το θέμα της πιθανής εισαγωγής ρύθμισης για τους παρόχους OTT και τις πληρωμές στους παρόχους δικτύων. Παράλληλα παραμένει σε διαρκή επαφή με κορυφαία στελέχη τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Google, Meta/Facebook, Amazon, Microsoft, Deutsche Telecom, Telefonica, Vodafone αλλά και με θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον ΟΟΣΑ, τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών και τη Federal Communications Commission (FCC) των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο