13.7 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024

Wind – Η Rewheel της απαντάει γιατί τα δεδομένα της είναι πανάκριβα!

Απάντηση σε όλα τα επιχειρήματά της εισέπραξε από την Rewheel η Wind και αυτό παρά την οξύτητα της ανακοίνωσής της αναφορικά με την έρευνα της φιλανδικής εταιρείας για το επίπεδο του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) στο πλαίσιο διεκδίκησης της αρμοδιότητας του ελέγχου του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες που σήμερα ασκεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ειδικότερα, η Wind σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη «μελέτη» (τα εισαγωγικά είναι δικά της) δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προ-υπάρχουσες απόψεις.

Γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με αναφορές είτε σε ένα «προσεκτικά» επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε σε μια χώρα, η οποία κατά περίπτωση είναι πιο «ενδεδειγμένη» (από τη Μάλτα έως τον Καναδά…).

Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς «επιλεγμένη» πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων (!).

Αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή, ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της Ελληνικής αγοράς».

Σύμφωνα με την φιλανδική εταιρεία «ο ισχυρισμός της Wind ότι η μελέτη αγνοεί πλήρως τα προπληρωμένα πακέτα που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς είναι εσφαλμένη.

Στη σελίδα 8 της Δημόσιας έκδοσης της μελέτης (ενότητα 3.1 της πλήρους έκδοσης) δηλώνεται ρητά ότι συγκρίνονται οι τιμές σύνδεσης των καταναλωτών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας του Μαρτίου του 2020.

Οι αγορές που επελέγησαν είναι κράτη μέλη της ΕΕ με Συγκριτικό Επίπεδο Τιμών – που αναφέρεται από την Eurostat – υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Συμπεριελήφθη Καρτοκινητή, Καρτοσυνδεση και Συμβολαια.

Στο επιχείρημα της Wind ότι «απορρίπτεται συλλήβδην η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως βέλτιστη πρακτική κοινή χρήση υποδομών (network sharing), αγνοώντας την προφανώς θετική επίδραση σε τομείς όπως η ποιότητα των υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η μείωση κόστους» η φιλανδική εταιρεία σημείωσε: «Ο ισχυρισμός της Wind ότι η Rewheel απέρριψε εντελώς τα πλεονεκτήματα της κοινής χρήσης δικτύου είναι εσφαλμένη». Η φιλανδική εταιρεία σημειώνει ότι στην πλήρη μελέτη αναλύθηκαν τα κύρια πλεονεκτήματα της κοινής χρήσης δικτύου.

Η Wind δήλωσε «έκπληκτη» γιατί από την Rewheel έμαθε ότι «η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote και μια μελέτη, πάλι κατά σύμπτωση, της ίδιας εταιρείας συμβούλων» με την φιλανδική εταιρεία να απαντά: «Ο ισχυρισμός της Wind είναι λανθασμένος.

Η Rewheel δεν ανέφερε στη μελέτη της ότι ο φόρος κινητής τηλεφωνίας δεν επηρεάζει τις τιμές λιανικής στην Ελλάδα.

Φυσικά, έχει αποτέλεσμα (αυξάνει την τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές).

Απαντώντας στην ερώτηση «Οι ελληνικές τιμές σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ ακριβές λόγω του φόρου κινητής τηλεφωνίας;» καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι «Όχι. Οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβές ακόμα και μετά την εξαίρεση του φόρου κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης το συμπέρασμά μας ότι οι τιμές δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβές ακόμη και μετά την εξαίρεση του φόρου κινητής τηλεφωνίας δεν βασίζεται σε ένα πακέτο της Cosmote, αλλά σε πολλές διαφορετικές συγκρίσεις που περιλαμβάνονται στην πλήρη έκθεση».

Σύμφωνα με την Wind από την φιλανδική εταιρεία γίνεται εκτενέστατη αναφορά στον περίφημο 4ο παίκτη. Η ελληνική εταιρεία ρωτά με την ανακοίνωσή της: «Αν είναι τόσο καλές οι συνθήκες για τους τρεις υφιστάμενους, που είναι τα υπερκέρδη που θα έπρεπε να έχουμε ως ο 3ος παίκτης της αγοράς;

Γιατί αγνοείται το γεγονός ότι υπήρχε 4ος παίκτης που επέλεξε να αποχωρήσει για να μετριάσει τις κεφαλαιακές του απώλειες;

Που ακριβώς είναι η ουρά των επενδυτών για να μπουν σε αυτήν την τόσο πολλά υποσχόμενη αγορά; Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο που έχει ο πάροχος με δεσπόζουσα θέση;»

Όπως αναφέρει η Rewheel συμφωνεί με την Wind καταλήγοντας στη μελέτη της ότι η προοπτική ενός 4ου παίχτη στην Ελλάδα είναι απίθανη, ενώ σημειώνει ότι τα υψηλά μερίδια αγοράς της Cosmote (περίπου 50% με τη Vodafone στο 30% και την Wind στο 20%) οδηγούν σε μια αγορά με συγκέντρωση.

0,2 giga με 20 ευρώ ενώ στην ΕΕ δίνεις 15 ευρώ για 100 giga

Όσον αφορά τη δήλωση της Wind ότι το 80% των συνδρομητών της με συμβόλαιο έχουν μηνιαία τέλη λιανικής που είναι κάτω από 30 ευρώ όταν συμπεριλαμβάνονται οι φόροι και κάτω από 22 ευρώ χωρίς αυτούς, με μέσο όρο πραγματικών δεδομένων χρήσης 1,5 gigabyte ανά μήνα η φιλανδική εταιρεία απαντά ως εξής: «Τα δεδομένα της Wind ευθυγραμμίζονται με ένα από τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης μας.

Δηλαδή «Οι περισσότεροι Έλληνες πληρώνουν 10-20 ευρώ το μήνα για να αγοράσουν πακέτα με μικρούς όγκους δεδομένων (π.χ. 0,2 gigabyte), ενώ σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες το γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή είναι πολύ υψηλότερο, οι καταναλωτές αγοράζουν 5-100 gigabyte (+ απεριόριστα λεπτά / SMS) με περίπου 15 ευρώ μηνιαίως.»

 

[signoff]

 

Πηγή: https://www.mononews.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο