Τα Windows 11 μόλις έγιναν διαθέσιμα επίσημα πριν από μερικές ημέρες, αλλά ένα πρόβλημα που απασχολεί τους χρήστες της AMD Ryzen από τότε που δημιουργήθηκε η προεπισκόπηση του Insider του OS είναι η κακή απόδοση της προσωρινής μνήμης L3. Φαίνεται ότι η AMD και η Microsoft έχουν τελικά αναγνωρίσει αυτό το ζήτημα και έχουν διαβεβαιώσει ότι μια λύση είναι πράγματι στα σκαριά.
Σύμφωνα με την AMD, οι επεξεργαστές Ryzen που έχουν καταγραφεί ως συμβατοί με τα Windows 11 έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένη καθυστέρηση προσωρινής μνήμης L3. Πολλοί χρήστες διαμαρτύρονται σε διάφορα φόρουμ για αυτό το ζήτημα από τότε που η Microsoft παρουσίασε την πρώτη έκδοση του Windows 11 Insider Preview, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε ανεπίλυτο μέχρι και σήμερα. Μέχρι αυτή την επίσημη αναγνώριση, η Microsoft δεν ανέφερε καν αυτό ως γνωστό πρόβλημα στις σημειώσεις έκδοσης κάθε κατασκευής.
Η υψηλή καθυστέρηση της προσωρινής μνήμης L3 μπορεί να επηρεάσει προγράμματα που εξαρτώνται πολύ από τους χρόνους πρόσβασης στη μνήμη. Το gaming, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστεί πολύ, οδηγώντας σε οπουδήποτε μεταξύ 10-20% μείωση των fps σε σύγκριση με αντίστοιχες δοκιμές σε πλατφόρμες Intel.
Ευτυχώς όμως, η Microsoft θα κυκλοφορήσει μια ενημέρωση των Windows αυτόν τον μήνα για να αντιμετωπίσει το ίδιο. Μπορεί να σημειωθεί ότι οι νέες δημιουργίες καναλιού Dev των Windows 11 που βρίσκονται πριν από τη δημόσια κυκλοφορία δεν έχουν αυτό το σφάλμα. Επομένως, είναι πιθανό ότι η Microsoft θα αναφέρει μέρος αυτού του κώδικα σε μια επερχόμενη αθροιστική ενημέρωση για τον τρέχοντα κλάδο δημόσιας έκδοσης.
Η AMD σημειώνει επίσης ότι η λειτουργία CPPC2 ενδέχεται να μην εκχωρεί αυτόματα νήματα στον ταχύτερο πυρήνα του επεξεργαστή, επηρεάζοντας έτσι τις εφαρμογές με ένα νήμα. Το CPPC2 σημαίνει Συνεργαστικός έλεγχος απόδοσης επεξεργαστή (Collaborative Processor Performance Control) είναι βασικά μια προδιαγραφή ACPI 6.2 που επιτρέπει στη διαχείριση ισχύος της CPU να συνεργάζεται με τη διαχείριση ισχύος του λειτουργικού συστήματος για να επιτρέπει την κατάταξη του πυρήνα. Στην περίπτωση της AMD, κάθε πυρήνας κατατάσσεται περίπου 3% μεταξύ τους για να επιτρέψει στα Windows να αποφασίσουν ποιος πυρήνας είναι ο γρηγορότερος.
Προφανώς, η δημόσια κυκλοφορία των Windows 11 επηρεάζει τη λειτουργικότητα του CPPC2 με τρόπο που οι εφαρμογές με ένα νήμα υποφέρουν από επιτυχία. Η AMD σημειώνει ότι ο αντίκτυπος στην απόδοση είναι πιο έντονος σε CPU με περισσότερους από οκτώ πυρήνες και άνω των 65 W TDP, πράγμα που σημαίνει βασικά όλα τα Ryzens 12 πυρήνων και 16 πυρήνων και όλα τα Threadrippers και EPYC.
Η AMD είπε ότι μια ενημέρωση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα είναι διαθέσιμη αυτόν τον μήνα. Πιθανότατα, η AMD θα εκδώσει νέα προγράμματα οδήγησης chipset με ενημερωμένο πρόγραμμα ισχύος Ryzen που διορθώνει αυτό το ζήτημα.
Είναι καλό να δούμε τόσο τη Microsoft όσο και την AMD να αναγνωρίζουν τελικά αυτό το πρόβλημα. Τα Windows 11 είναι μια απαίτηση για να διασφαλιστεί ο σωστός προγραμματισμός με τους επερχόμενους επεξεργαστές Alder Lake της Intel, έτσι ώστε οι επεξεργαστές AMD να επιτύχουν επιδόσεις τους θέτουν σε αθέμιτο μειονέκτημα σε συγκριτικά σημεία αναφοράς.
Τούτου λεχθέντος, οι επεξεργαστές AMD Ryzen είναι απόλυτα χρήσιμοι στις τρέχουσες κατασκευές των Windows 11. Αλλά οποιαδήποτε δυσάρεστη επίδοση απόδοσης δεν είναι αποδεκτή, οπότε αν είστε πολύ συγκεκριμένοι σε αυτό, είναι καλύτερο να παραμείνετε στα Windows 10 για λίγο.
Κάναμε τον δικό μας έλεγχο της απόδοσης προσωρινής αποθήκευσης L3 σε AMD Ryzen 7 5800X χρησιμοποιώντας την προσωρινή μνήμη cache και μνήμης του AIDA64 και τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω. Σημειώστε τις ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής L3 και την υψηλή καθυστέρηση προσωρινής μνήμης L3 στα Windows 11 σε σύγκριση με τα Windows 10. Θα δοκιμάσουμε για άλλη μια φορά την απόδοση της προσωρινής μνήμης αφού έχουν αναπτυχθεί οι επιδιορθώσεις και θα δούμε αν επιλύουν το πρόβλημα.
Ενημέρωση 12/10:
Η Wccftech έλαβε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διάθεση ενημερώσεων. Το ζήτημα της καθυστέρησης της προσωρινής μνήμης L3 θα διορθωθεί από τη Microsoft μέσω ενός Windows Update που έχει προγραμματιστεί για τις 19/10. Η AMD θα ακολουθήσει το παράδειγμα με ενημέρωση προφίλ ισχύος προγραμμάτων οδήγησης CPPC2 στις 21/10.
[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]
Η AMD έχει προφανώς ολοκληρώσει τη δημιουργία του ενημερωμένου πακέτου προγραμμάτων οδήγησης CPPC2 και είπε ότι μπορεί να το μοιραστεί με τους πελάτες απευθείας κατόπιν αιτήματος πριν από τις 21/10, αν χρειαστεί.
[signoff]