Με ραγδαίους ρυθμούς αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη καθώς ένα νέο σύστημα μπορεί να μεταφράσει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε κείμενο. Το σύστημα αυτό που βρίσκεται σε πρόωρο ακόμα στάδιο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στο να μπορούν να επικοινωνούν άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν για λόγους υγείας, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτή η μη επεμβατική προσέγγιση χρησιμοποιεί δεδομένα από σαρωτή fMRI, μετατρέποντας τις σκέψεις σε κείμενο χωρίς να απαιτούνται χειρουργικά εμφυτεύματα. Αν και δεν είναι τέλειο, αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συλλαμβάνει με επιτυχία την ουσία των σκέψεων ενός ατόμου τις μισές φορές.Το σύστημα ΑΙ ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασίζεται στον τρόπο λειτουργίας του ChatGPT της Open AI και του Bard της Google, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο neurosciencenews.com.
Πώς δουλεύει όμως; Η εγκεφαλική δραστηριότητα μετριέται με τη χρήση σαρωτή fMRI μετά από εκτεταμένη εκπαίδευση του αποκωδικοποιητή, κατά την οποία το άτομο ακούει ώρες podcasts στον σαρωτή.
Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο έχει δώσει την συγκατάθεσή του για την αποκωδικοποίηση των σκέψεών του, η ακρόαση ή η αφήγηση μιας ιστορίας επιτρέπει στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να παράγει το αντίστοιχο κείμενο μόνο από την εγκεφαλική δραστηριότητα.
«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με ό,τι έχει γίνει προηγουμένως, το οποίο είναι συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις», δήλωσε ο Άλεξ Χουθ, επικεφαλής της μελέτης. «Βάζουμε το μοντέλο να αποκωδικοποιεί συνεχή γλώσσα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες», τονίζει ο ίδιος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τις μισές φορές, το σύστημα παρήγαγε κείμενο που πλησίαζε το επιδιωκόμενο νόημα των αρχικών λέξεων του συμμετέχοντα. Για παράδειγμα, όταν ένας συμμετέχοντας άκουσε την πρόταση «Δεν έχω ακόμα το δίπλωμα οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις του μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει καν αρχίσει να μαθαίνει να οδηγεί ακόμα». Ακούγοντας την φράση: «Δεν ήξερα αν έπρεπε να ουρλιάξω, να κλάψω ή να το σκάσω. Αντ’ αυτού, είπα, ‘Αφήστε με ήσυχο!’» μεταφράστηκε ως: «Άρχισε να ουρλιάζει και να κλαίει και μετά είπε απλώς, ‘Σου είπα να με αφήσεις ήσυχο’».
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τέσσερα σύντομα βίντεο χωρίς ήχο ενώ βρίσκονταν στον σαρωτή. Ο σημασιολογικός αποκωδικοποιητής μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την εγκεφαλική τους δραστηριότητα για να περιγράψει με ακρίβεια ορισμένα στοιχεία των βίντεο.
Προς το παρόν το σύστημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου επειδή βασίζεται στον σαρωτή fMRI.