27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Με ένα 3D-printed πολυχάπι θα λαμβάνεις όλα τα φάρμακα μιας ολόκληρης ημέρας

Το να θυμάστε να παίρνετε φάρμακα μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, αλλά το να συμβαδίζετε με πολλαπλές συνταγές, σχήματα και δοσολογίες μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Το ένα τρίτο του συνόλου των σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής στα σπίτια των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα λαθών στη χορήγηση. Όμως μια ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι το 3D-printed “πολυχάπι” θα μπορούσε να βοηθήσει στην έναρξη ενός κύματος “εξατομικευμένων φαρμάκων επόμενης γενιάς” και να απλοποιήσει τις ιατρικές ρουτίνες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μηχανικοί κατασκευής και φαρμακοποιοί στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκαν πρόσφατα για την τρισδιάστατη εκτύπωση βρώσιμων δισκίων που περιέχουν εξαιρετικά προσαρμοσμένες δοσολογίες φαρμάκων και σχήματα χρόνων λήψης.

Χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως τρισδιάστατη εκτύπωση inkjet πολλαπλών υλικών, οι σχεδιαστές ανέπτυξαν αρχικά ένα νέο μελάνι με μοριακή σύνθεση που σκληραίνει σε υδατοδιαλυτές δομές όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως.

Αφού συνδύασαν το μελάνι με διαφορετικές ποσότητες ασπιρίνης, η ομάδα σχεδίασε προσαρμόσιμα γεωμετρικά μοτίβα για τη λεπτομερή ρύθμιση της διαθέσιμης επιφάνειας κάθε δισκίου.

Αυτό, μαζί με την εσωτερική δομή και το σχήμα ενός δισκίου, έλεγξε με επιτυχία τον ρυθμό απελευθέρωσης και τη δοσολογία ενός συγκεκριμένου 3D-printed πολυχαπιού.

Στη συνέχεια εκτύπωσαν τρισδιάστατα 55 επιπλέον εξατομικευμένα χάπια σε μία μόνο παρτίδα για να παρουσιάσουν την επεκτασιμότητα και την εξατομίκευση της μεθόδου.

Στη συνοδευτική ανακοίνωση της μελέτης, ο Yinfeng He, επίκουρος καθηγητής προσθετικής κατασκευής και επικεφαλής της έρευνας, περιέγραψε την πρόοδό τους ως “ένα συναρπαστικό βήμα” προς την απλοποιημένη, εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη.

Αν και τα πρώτα πειράματα χρησιμοποίησαν μόνο ασπιρίνη, οι ερευνητές δεν βλέπουν κανένα λόγο για τον οποίο τα μελλοντικά σχέδια δεν θα ενσωματώνουν επιπλέον φάρμακα, ανεξάρτητα από τη δοσολογία και το χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα υποστηρίζει ότι αυτά τα νέα 3D-printed “πολυχάπια” θα απλοποιήσουν η λήψη των φαρμάκων μιας ολόκληρης ημέρας, καθώς θα απαιτείται η λήψη ένος μόνο δισκίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μηχανικής και συν-συγγραφέα της μελέτης Ricky Wildman, περαιτέρω δοκιμές θα διευρύνουν το φάσμα των διαθέσιμων υλικών και των χρησιμοποιήσιμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος για το 3D-printed “πολυχάπι” θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην κατασκευή φαρμάκων που θα βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών που απαιτούν τη λήψη πολλαπλών φαρμάκων σε διαφορετικούς χρόνους.

ΠΗΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο