«Πάντοτε πίστευα ότι σε καιρούς οικονομικών δυσκολιών, η σωστή επιλογή είναι να συνεχίσει κανείς να επενδύει στο μέλλον του», υποστηρίζει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Facebook. Εκτός από την ίδια τη Facebook, η οποία ακολουθεί πιστά αυτή τη στρατηγική εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, φαίνεται πως την ίδια τακτική ακολουθούν όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ. Μολονότι η πανδημία ανέστειλε αιφνιδίως την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και οδήγησε σε μία σειρά χρεοκοπιών, οι λεγόμενες FAAMG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους και προβλέπεται πως θα εξέλθουν από την κρίση ισχυρότερες.
Από τα μέσα Μαρτίου, όταν δηλαδή επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ τα περιοριστικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι υπηρεσίες των τεχνολογικών κολοσσών αποδείχθηκαν πολύ σημαντικές για μία μεγάλη μερίδα του αμερικανικού πληθυσμού, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, η Microsoft άρχισε να προωθεί την υπηρεσία τηλεδιασκέψεων και λίγο αργότερα εξαγόρασε τρεις τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και την ελληνική Softomotive. Η Google επίσης άρπαξε την ευκαιρία και προχώρησε σε ανανέωση ορισμένων υπηρεσιών της, ιδίως όσων εξυπηρετούν την τηλεργασία. Αρχικά, διευκόλυνε την πρόσβαση στην εφαρμογή τηλεδιασκέψεων και τη χορήγησε δωρεάν στους χρήστες του Gmail. Επιπλέον, προκειμένου να ενισχύσει τις αναζητήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, επέτρεψε σε περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν δωρεάν ορισμένες υπηρεσίες της.
Στην αρχή της κρίσης, η Amazon φάνηκε πως αντιμετώπιζε ορισμένες δυσκολίες. Το προσωπικό της δεν αρκούσε ώστε να αντεπεξέλθει στον πρωτοφανή αριθμό παραγγελιών, ενώ παράλληλα υπήρχαν ανησυχίες μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων της στα αμερικανικά εργοστάσια. Εκτοτε, η Amazon προσέλαβε περισσότερους από 175.000 νέους υπαλλήλους, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στην αρχή του Ιουνίου, η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα αγοράσει 12 αεροσκάφη από την Boeing και 70 επιπλέον αεροπλάνα για την παράδοση των προϊόντων της σε ολόκληρη την υφήλιο. Μάλιστα, όπως διέρρευσε αυτόν τον μήνα στον Τύπο, εξετάζει την εξαγορά της νεοφυούς επιχείρησης Zoox, η οποία απασχολείται στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων. Η Apple επίσης δεν πτοήθηκε από τη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αξιοποίησε τα 193 δισ. δολάρια που κατείχε σε μετρητά και σε χρέος. Από την αρχή του έτους έχει εξαγοράσει τουλάχιστον τέσσερις τεχνολογικές επιχειρήσεις και σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα την αναβάθμιση των υπηρεσιών επικοινωνίας που προσφέρει.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η Facebook έχει εκμεταλλευτεί περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογική εταιρεία τις ευκαιρίες που ανέκυψαν εν μέσω της κρίσης. Οχι μόνον επέσπευσε τη δημιουργία της υπηρεσίας τηλεδιασκέψεων, αλλά επίσης προχώρησε στη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της. Τον Απρίλιο, απέσπασε μερίδιο αξίας 5,7 δισ. δολαρίων από την ινδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Reliance Jio. Εκτός αυτού, εξαγόρασε την Giphy έναντι 400 εκατ. δολαρίων και επένδυσε στην Gojek της Ινδονησίας, η οποία χρησιμοποιείται από 170 εκατ. ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτή τη στιγμή, η Facebook εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, μέσω του οποίου θα εντοπίζει νέες και δημοφιλείς εφαρμογές για το κινητό.
«Εάν οι κυβερνήσεις δεν θέσουν κάποιο όριο, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα εξέλθουν ισχυρότερες από την κρίση», σχολίασε χαρακτηριστικά στους New York Times ο Ράντζαν Ρόι από τον ιστότοπο The Margins.
[signoff]
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/