Κατ’ αρχάς να τονίσω όταν εάν φοβάστε ότι έχετε νοσήσει από τον κορωνοϊό, μιλάτε με τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ στο 1135. Οι επισημάνσεις αυτού του άρθρου είναι να σας βοηθήσουν να καταλάβετε κάποια πράγματα ίσως λίγο πιο γρήγορα και να μιλήσετε σχετικά με τον γιατρό σας. Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε υπέρμετρη ανησυχία. Εξάλλου το μένουμε σπίτι, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετό και σίγουρα σωτήριο στο να μην κολλήσουμε εμείς ή να μεταδώσουμε τον ιο.
Πως λοιπόν μπορεί το smartwatch που έχουμε να μας βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση!? Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε από το smartwatch είναι δύο χαρακτηριστικά του, την μέτρηση παλμών και την μέτρηση του κορεσμού στο αίμα μας. Γιατί μας ενδιαφέρουν αυτά τα δύο στην συγκεκριμένη κατάσταση!? Θα σας πως αμέσως…..
Παλμοί
Οι παλμοί μας φυσιολογικά, εν ηρεμία, πρέπει να είναι 60 έως 100 ανά λεπτό. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τους παλμούς μέσα σε αυτά τα όρια, καθώς εξασφαλίζεται ότι οι μύες της καρδιάς δεν καταπονούνται υπερβολικά. Εννοείτε ότι δεν πρέπει να είμαστε κουρασμένοι, να έχουμε σηκώσει κάποιο βάρος, να έχουμε τρέξει, στρεσαριστεί, καταπονηθεί, κτλ. Η μέση τιμή που πρέπει να βλέπετε στο ρολόι σας είναι περίπου στις 80 σφ/λεπτό. Πότε ανεβαίνουν οι σφίξεις….σε καταπόνηση, σε καταστάσεις στρες, σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις που συσχετίζονται με τον θυρεοειδή, στον πόνο και φυσικά στον πυρετό. Όταν λοιπόν έχουμε πυρετό, οι σφίξεις ανεβαίνουν πάνω από τις 100 και είναι συνήθως στις 110 – 120 σφ/λεπτό. Εάν λοιπόν δεν αισθάνεστε καλά και βλέπετε ότι οι σφίξεις είναι υψηλές απ’ ότι συνήθως, βάλτε ένα θερμόμετρο.
Κορεσμός οξυγόνου στο αίμα
Ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα μας, υπό φυσιολογικές συνθήκες και εφόσον δεν συντρέχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα υγείας, πρέπει να είναι στο 99 – 98% το λιγότερο. Για να το μετρήσετε, η πιο σωστή μέτρηση φυσικά είναι με αέρια αίματος. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει σπίτι, παρά μόνο σε κάποιο νοσοκομείο που διαθέτει το ειδικό μηχάνημα που κάνει αυτή την μέτρηση. Τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς σπίτι…είτε ένα οξύμετρο εάν έχουμε ή το smartwatch μας. Για το οξύμετρο, εφόσον δεν είναι κρύα τα άκρα μας, δεν έχουμε βαμμένο το νύχι, μπορούμε να δούμε με ασφάλεια τι κορεσμό οξυγόνου έχουμε. Για τα smartwatch/wearable, τουλάχιστον ότι σας έχω παρουσιάσει εδώ στο iTechNews.gr που τα έχω συγκρίνει με το οξύμετρο που χρησιμοποιώ στο νοσοκομείο, δείχνουν παρόμοια τιμή, άρα είναι αξιόπιστα. Εσείς με ποια τιμή θα θορυβηθείτε…εάν δείτε το νούμερο να είναι σταθερά κάτω από το 95-94%, τότε μιλάτε αμέσως με τον γιατρό σας. Αυτός θα αποφασίσει, με το ιστορικό που θα σας πάρει, πως θα πρέπει να κινηθείτε!
Προτάσεις
Ας δούμε όμως ποιες είναι οι συσκευές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ή να παραγγείλετε εφόσον θέλετε να ξέρετε τι σας γίνεται….
Αυτές είναι μερικές προτάσεις που έχω να σας δώσω, κάποιες που έχουν περάσει από τα χέρια μου, κάποιες που έχω βρει. Επίσης μην ξεχάσετε να περάσετε και από τα τρία αυτά άρθρα που σας έχω πιο κάτω, όπου θα βρείτε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά ακόμα και αποστειρωτή κινητού, για να διευρύνετε τα αμυντικά σας όπλα κατά του κορωνοϊού!
Μένουμε λοιπόν σπίτι για να είμαστε καλά και προσέχουμε. Μιλάτε με τον γιατρό σας εάν κάτι σας ανησυχεί, ώστε να μπορεί να σας κατευθύνει προς τα που να κινηθείτε και τι να κάνετε.
[signoff]